Kevättä kohti

Kevättä kohti

Veneilykausi lähestyy väjäämättä, vaikka tällä hetkellä olemme lumien keskellä ja veneet ovat säilössä pressujen ja katosten alla. Päätimme pursiseuran syyskokouksessa, että otamme vuosittain yhden pääteeman seuratoimintaamme. Tulevan veneilykauden teemana on katsastus.


Katsastus lisää veneilyn turvallisuutta ja oman veneen tuntemusta


Katsastaminen on veneilijän kannalta ohjattua tutustumista omaan veneeseen: mten se turvallisuuden näkökulmasta toimii, millaisia turvallisuusvälineitä veneessä on ja miten niitä käytetään. Katsastus on ensisijaisesti palvelua, tilaisuus keskustella ja kysyä. Tarkoitus on varmistaa, että veneilyturvallisuustoimet on tehty ennen kuin kausi alkaa. On todella hyvä, että joku toinen katsoo veneen toiminnallisuuksia ja että saa toisen mielipiteen. Vaikka omistaja kuvittelee, että kaikki on kunnossa, toiset silmät näkevät sellaista, mihin ei itse rutinoituneena osaa kiinnittä huomiota. Katsastajaa ilahduttaa veneilijä, joka on utelias ja kiinnostunut veneen turvallisuudesta. Tärkein lähtökohta on, että vene kelluu ja ettei vettä tule sisälle. Kaikki reiät, jotka menevät rungon läpi, ovat kriittisiä kohtia. Nämä katsastetaan runkokatsastuksen yhdeydessä joka viides vuosi. Vuosikatsastuksessa erityistä huomiota kiinnitetään laista ja viranomaismääräyksistä kumpuaviin asioihin. Monesti katsastustilanteessa ovat paikalla vain veneen omistaja ja katsastaja. Olisi todella hyvä, jos myös muut venekuntaan kuuluvat, esim perheenjäsenet tulisivat mukaan. Näin kaikki saisivat tilaisuuden kysellä ja opetella käyttämään välineitä. Jos kipparille käy jotain, on muiden osattava toimia.
Katsastuksesta on sinulle myös taloudellista hyötyä, sillä useat vakuutusyhtiöt antavat alennusta venevakuutuksesta. Pursiseuran jäsenenä ja ainoastaan katsastetun veneen omistajana tai haltijana sinulla on oikeus käyttää pursiseuran perälippua.

Tarkemmat tiedot seuramme venekatsastajista ja ajankohdista löytyvät sivulta pups.fi/ajankohtaista. Sivut täydentyvät huhtikuun aikana. Katsastusluokat- ja vaatimukset löytyvät spv.fi/katsastus -sivuilta.